Maijaliisa Hiekkanen: Elämää ja Eväitä

Copyright © Maijaliisa Hiekkanen

Kirja on (odotettua) jatkoa muistelmakirjalle  KOTIAPULAINEN (2016).

Ilmestymisika 20.3.2018

 95 sivua, nidottu.  Hinta 11,00  euroa  (+ postikulut 2,20 / yksi kirja)

(Kirjan toimitus sisältää laskun, ei maksua etukäteen!)

Tilaukset sähköpostilla: elamanlaulu (at) gmail.com

tai , klikkaamalla oheista  -> Tilauslomake <-

tai puhelin / tekstari  045-131 9383

Kirjaa saatavilla myös:

Verkkokirjakaupat: Prisma, Adlibris, Booky, Suomalainen kirjakerho, Suomalainen kirjakauppa, CDON, ym

———————————————————————————————————————

(Kirjan takakannen teksti)

Elämää?

Kun Maijaliisa Hiekkanen julkaisi 2016 nuoruutensa työasioista kertovan kirjan

KOTIAPULAINEN, lukijoiden palautteissa kysyttiin: 

Kirjoitathan lisää elämäsi värikkäistä vaiheista?

Näiden kansien välissä yhtä ja toista. Välähdyksiä vuosikymmenien matkalta. 1956-1957-1966-1977-1990, jne – aina vuoteen 2018.  Mutta mitä tapahtui 2007 ? Siitä on pyydetty kirjoittamaan, eikä ihme? Lukija löytää itsensä Maijan matkassa kuin trillerin keskeltä! Hiuksia pystyyn nostattavaa jännitystä. .  Mutta ei fiktiota – vaan faktaa! Keissi sisältää erittäin ajankohtaista asiaa:  sananvapaudesta! Kuka siitä saa päättää? Miten Maija piti puolensa? Lukija saa ihmetellä, nauraakin!  Elämää?  Kirjavia kokemuksia kuin tilkkutäkkiä, palapeliä.  Eväitä?  Niitäkin tarvitaan ja tokihan sellaisia on olemassa!

 —————————————————————————————————————————————————————-

Nostalgiaa 1950-1960 luvuilta!

Me seniori-ikäiset, isoäiti -ja pappakansalaisiksi ehtineet elimme lapsuutemme ja nuoruutemme kovin erilaisissa puitteissa!  Noiden aikojen asiat ja tavaratkin ovat jo nostalgiaa hipovia!  Kaiken niukkuudenkin  (köyhyydenkin) keskellä elettiin aitoa täyttä elämää! Osattiin iloita yksinkertaisista asioista! Tässä uudessa kirjassa (Elämää & Eväitä) lukuisia tunnelmia noilta vuosikymmeniltä!  Silloin käytettiin kankaisia nenäliinoja, lasten nenäliinat olivat kauniisti kuvioituja. Kun itse sain sellaisen, otin sen mukaani uintiretkelle ( kuin parhaankin aarteen!)  kylän yhteiselle hiekkarannalle. Miten kävi? Sen perästä en sitä nähnyt!

  •      Sitten – kirjassa näkymiä 1970-luvulta. Kulpavolkkari, mitä siihen liittyi?
  •      Vuosikymmenien tapahtumissa edetään aina  tammikuuhun 2018!  Mitä tapahtui matkalla         Jerusalemissa,   joka saattoi tämän kirjan liikkeelle?
  •     Kirjan otsikoita:  A- aamut, aarteet,  H-haaveet, haavat, helmet,  M-muisti, muistaminen, mummon matkaeväät,  E-eväät, energia, R-Rikkautta & Rakkautta,  K-kirjoitus-kirjoittaminen,  S-sananvapaus, selli, sensuuri,  R-Raamattu & Rukous,  Y-Yötön yö, U-umpikujat, noidakehät, tunnelit,  K- Kukat, kauneus, kaipaus. . .    Tapahtumia ja tilanteita elämän saatossa!

 

1950-60 luvun nenäliinoja!  Ja… nami, nami!  Lusikkaleipiä, hilloa välissä. . . sellaisia Maija sai mummolassa. . . (kirjassa kerrotaan).

 

_________________________________________________________________________________

Ajankohtaista Asiaa!

Elämää & Eväitä ei tietenkään ole mikään pelkkä nostalgia-pehmoilu-paketti!

Kirja sisältää (kolmen otsikon puitteissa) ajankohtaista asiaa sananvapauden kysymyksistä.

 Sananvapauteen liittyen muun muassa se, mitä näkyi ja tapahtui matkalla Jerusalemissa 20.1.2018 ”Itkumuurilla” (Länsimuuri). Oikeastaan tuosta tilanteesta kirposi tämän kirjan syntyminen!

  •  Sitten, se millaista kapelia näkyi Puheenvuoro-blogifoorumilla heinäkuussa 2017! Yhdenvertaisen sananvapauden tyrmäys-taitureiden ristiretki! Ja…
  • Varsinkin se mitä tapahtui lokakuussa 2007 ? Siinä vasta keissi, jota on toistuvasti pyydetty kertomaan! Eikä siis ihme? Jokainen joka kuulee, kuuntelee referoidun pätkänkin moisesta myllytyksestä, haukkoo henkeään? Miten Suomessa voi tuollaista tapahtua? Ja miksi? Pelkän kirjan kirjoittamisen vuoksi… Siinäpä se?

Mutta, joka tietää ja tuntee sananvapauden oikeudet, ja kirjoittaa ”sananvastuun” rajoissa, sen ei tarvitse pokkuroida päällepäsmäreitten edessä. Näin Maija toimi 25.-26.10.2007. Koomisia käänteitäkään ei puutu, kun vahvalla ”tykistöllä” jahdataan yhtä hyttystä.  Lukija saa tosiaan ihmetellä, eikä nauraminenkaan ole kiellettyä. . .

 Sananvapaudesta käydään kapelia näinä aikoina. Nimittämällä aivan laillistakin mielipiteen oikeutta “vihapuheeksi”, taikka pelottelemalla kansalaisia pitämään “mölyt mahassa”.

Kun niin sanottua “vihapuhetta”  –  “vihakirjoituksia” ei ole edes laissa määritetty, ollaan puuttumassa erittäin kyseenalaisesti ihmisten perusoikeuksiin. Tällainen trendi on suuntausta kattavampaan mielipiteiden valvontaan.

Puurot ja vellit ja keitot voivat mennä ihan sekaisin?  Sellainen “soppatykki” juuri kohdistettiin Maijan kohdalla lokakuussa 2007.  Paha juttu – – –   jollaisia ei länsimaisessa oikeus-ja kuulustelujärjestelmässä olisi lainkaan tarpeen?  Tapahtunutta ei voi pyyhkiä pois,  mutta kenties se onkin opettavainen keissi?  Missä on sananvapauden rajat?  Miten rajusti saa ihmistä pompottaa?  Tarkoituksena saada tämä pakotettua hiljaiseksi, luopumaan laillisesta perusoikeudestaan:  puhua, kirjoittaa, lausua mielipiteensä?

 

 


Pohdintaa  – Palautteita. . .

Vaikka kirja Elämää & Eväitä ei ollut vielä ehtinyt jakeluun, alkoi monenlainen “kohina”. Sen saattoi arvatakin? Se, mitä tapahtui 25.-26.10.2007, se on nostanut esille tuntuvan tunneaallon!  Eihän Suomessa – oikeusvaltiossa (?) kansalaiset osaisi olettaa, että heihin sovellettaisiin rikoslain mukaisia “pakkokeinoja” – joita käyttämällä heitä vaaditaan “lopettamaan kirjoittaminen”!  

Niin vain tapahtui, todistettavasti – em. aikana. . .  Sananvapaus on tosiaan “uhanalainen” laji?   Mutta se, että Maija-mummeli (silloin liki 60)  selvisi onnistuneesti ja lakeihin vedoten, se nyt ihastuttaa ihmisiä ( lukijoita)!  Kirjoitettu kirja ei ollut laiton, saati rikollinen!  Mutta se oli (eräiden mielestä..) niin suolainen – totuudellisuudessaan – että se kirveli.  Se olisi pitänyt saada pois. Maija olisi haluttu vaientaa!  Ei saa kirjoittaa!  Mutta ei saatu!

Sananvapaus? Mielipiteen vapaus? Ilmaisun vapaus?  Ne ovat edelleen kansalaisten perusoikeuksia, EU:n perusoikeuksia, YK:n määrittämiä ihmisoikeuksia!  Ja?  Kun niitä vallanpitäjien taholta aletaan vainota, rajoittaa, jahdata, kytätä? Mitä sitten?  Kirjan luku S-sananvapaus, selli, sensuuri   – on värikäs keissi sellaisesta!   Se nyt puhuttaa, kuohuttaa, ihmetyttää! Miten sellaista saattoi tapahtua oikeusvaltio (?) Suomessa 2007?

Palautteita:

“Luin kirjasi. Oli todella hyvä! * * * * Onko sinulla sitä aiempaa kirjaa…  (tekstari 21.3.2018)

” Luin kirjasi, ja tänä iltana luen sen uudelleen… oli niin mukavaa luettavaa. Paras kirjasi….” (20.3.2018, T.)

“Kiitos kirjasta. Oli hyvä kirja, paras kirjoistasi. Oli iloista ja syvällistä tekstiä, asioita elävästi elämäsi tapahtumien kautta, ei raskasta luettavaa. Annan kirjan eteenpäin luettavaksi..” ( L.M. 22.3.2018)

“Olen lukenut kirjasi läpi jo kahteen kertaan..”  (23.3.2018 / T)

“Kirjoitat niin  että oikein ihmettelen miten joku osaa kirjoittaa niin monivärisiä ja erilaisia tekstejä!  Sulla taito käyttää sanoja monipuolisesti ja elävästi.” (23.3.2018)

“Luin sen putkajutun vaikka silmiä väsyttikin, en malttanut lopettaa. Kyllä sinua on tosiaan retuutettu kuin räsynukkea, mutta sitkeä sissi kun olet, niin siitäkin selvisit. Väliin kyllä nauratti ne koukerot siellä, miten Suomessa voi tapahtua tuollaista? Ei tämä ole oikeusvaltio. Olisit voinut tukehtua kun ne vartijat eivät tuoneet sitä astmasuihkettasi….”  ( L.J. 3.4.2018)

” Luin sen kirjasi ja kommentoin nyt siitä putkajutusta. En tiennyt että sinut sinne Tampereellekin kyyditettiin! Erikoisia ja kysymyksiä tietysti herättää että miten ja miksi poliisit ryhtyi siihen kaikkeen, ja mitä ne sinulle suunnittelivat.” ( 4.4.2018, M.)

” Luin kirjastasi sen putkajutun. Uskottavuus heikkenee kun siinä ei niiden tekijöiden nimiä. Meidän ajatuksemme on että väärintekijät pitää ristiinnaulita  julkisesti tekoineen nimeltä mainiten…”  (4.4.2018. J.)

(Kirjan tekijän huomautus edelliseen:  Uskottavuus ei tunnu olevan mikään  ongelma. Nämä “tekijät” ovat aikoinaan 2007 kyllä olleet julkisessa nähtävyydessä, nimineen. Tässä vaiheessa tehtäväni ei ole enää julkisesti “ristiinnaulita” pahasti möhlineitä tyyppejä. Tärkeintä on pohtia, miten sananvapaus toimii tai sitä uhataan! MLH 5.4.2018)

 

“Hei Maijaliisa!  Onneksi olkoon…. Sain kirjasi luettua… olet hyvin lahjakas kirjoittaja!

Tuo putkajuttu oli käsittämätöntä Suomen oloissa. Kyllä pisti miettimään.

Ihme, että olet kaikesta hengissä selvinnyt! (13.4.18)

Ps. Äidilläni on Alzheimer.

Olit upesti kuvannut vanhusten tunnetiloja. Niin tuttua oman äitini kohdalla…”